Postoje i druge vrste obrazovnih ustanova u Francuskoj

 

Visoke škole – “Grandes Ecoles”

Ovaj tipično francuski izraz odnosi se na ustanove koje mogu imati državni ili privatni status : Visoke škole za inženjere, Visoke trgovačke škole, Pedagoške akademije (Ecoles Normales Supérieures  - ENS), Instituti političkih nauka (IEP), nacionalne veterinarske škole i ostale škole raznih specijalnosti.

Nakon vrlo stroge selekcije, ove ustanove upisuju oko 30 000 stranih studenata koji nakon završenih studija postaju vrlo traženi na međunarodnom tržištu rada.

Nastavni program u okviru Visokih škola često uključuje stručnu praksu i međunarodne razmene. Ove škole dodeljuju diplome koje odgovaraju evropskom akademskom nazivu master.

Visoke škole takođe nude diplome koje odgovaraju nivoima Master 1 ili Master 2 ili specijalizacije poput:

  • Bachelor (nakon 3 ili 4 godine studija),
  • Master of Science – MSc (nakon 4 ili 5 godina studija),
  • MBA (Master of Business Administration),
  • Mastère Spécialisé - Ms (nakon 6 godina studija).

Na Visokim školama, nastava na mnogim programskim grupama odvija se na engleskom jeziku, naročito u oblastima za koje su škole specijalizovane. Visoke škole pružaju vrlo specifično okruženje u kojem se studentima nudi bogat kulturni, sportski i društveni život, a njhovo funkcionisanje pomažu privatne kompanije. Profesori su pristupačni, a broj studenata u grupama je mali. Studenti rade na projektima, usmeravaju se na analizu slučajeva i nudi im se veliki izbor mogućnosti.

 

Katolički instituti

Osnovani krajem devetnaestog veka, Katolički instituti su multidisciplinarne ustanove visokog obrazovanja. U Francuskoj postoji pet takvih instituta: u Lilu, Parizu, Anžeu, Lionu i Tuluzu. Organizovani su slično kao i ostali univerziteti, a diplome koje oni dodeljuju priznate su od strane države.


Ostale specijalizovane ustanove

Francuska je priznata u celom svetu u oblasti gastronomije, ugostiteljstva, mode, filma…

Mnoge specijalizovane škole nude nastavne programe iz tih oblasti kao i mnogih drugih poput stripa, animacije, video igrica, fotografije, scenske umetnosti ili novinarstva, odnosa sa javnošću, paramedicinskog obrazovanja, socijalnog rada itd

Ove škole dodeljuju državne diplome ili sertifikate same ustanove (certificat d’établissement).

Studije obično traju od dve do pet godina. Selekcija prijavljnih studenata najčešće se vrši putem prjemnog ispita ili na osnovu procene priložene dokumentacije kandidata.