International living association svake godine sastavlja top-listu zemalja prema kriterijumu kvaliteta života. Francuska se već pet godina nalazi pri vrhu, a 2010. zauzela je prvo mesto.

Život u Francuskoj ima mnogo prednosti od kojih na primer navodimo najbolji zdravstveni sistem na svetu, a zauzima i prvo mesto prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije. Strani studenti obavezno uplaćuju zdravstveno osiguranje pri upisu u visokoškolske ustanove u Francuskoj.

Francuzi imaju najduži životni vek na svetu (77 godina za muškarce, a 84 godine za žene) i uživaju u prednostima zakona o radu koji im ostavlja dovoljno slobodnog vremena (35 radnih sati nedeljno i 5 nedelja godišnjeg odmora za sve).

Francuska ima prijatno okruženje i jedna je od najsigurnijih zemalja u Evropi.

Prva svetska turistička destinacija

Francuska ima 35 nalazišta uvrštenih u UNESCO-vu „Svetsku baštinu“, a Pariz predstavlja prvu svetsku destinaciju za poslovni turizam i međunarodne sajmove. Eiffelov toranj je najposećeniji spomenik na svetu za koji se naplaćuju ulaznice, a zabavni park Disneyland Paris je najposećeniji u Evropi.

Francuska u srcu Evrope

Francuska se graniči sa devet zemalja i tako predstavlja nezaobilaznu raskrsnicu starog kontinenta: Aerodrom Paris Charles-de-Gaulle drugi je u Evropi i šesti u svetu, najgušća mreža autoputeva na svetu, TGV (Train à Grande Vitesse) povezuje glavne francuske i evropske gradove (London, Amsterdam, Ženeva, itd.). Budući da se nalazi u srcu Evrope iz Francuske se može putovati u 22 zemlje Schengenskog prostora sa jednom vizom, koristeći evro, jedinstvenu valutu u 16 zemalja.

Umetnost življenja koju je teško nadmašiti

Francuska je izuzetno poznata po svojoj gastronomiji koja je 2010. godine uvrštena u popis nematerijalne UNESCO-ve svetske baštine (350 vrsta sireva, vinogradi iz oblasti Bordeaux-a, Bourgogne i mnogih drugih, začinjena karipska kuhinja ili remek dela čuvenih francuskih kuvara).Dostupne su i raznovrsne aktivnosti u slobodno vreme (grad, more, planina, selo) i izuzetna blizina kulture i umetnosti.