David Vijatović, student I godine osnovnih studija, bioloških nauka ( sciences de la vie) na Univerzitetu Pjer i Marija Kiri u Parizu

 
David Vijatović, Serbie

« Moje studije u Francuskoj » 

Moj ime je David Vijatović i dolazim iz Beograda. Trenutno sam student prve godine osnovnih studija na Univerzitetu Pjer i Marija Kiri (Sorbonne Universités) u Parizu. Pohađam program bioloških nauka tj. sciences de la vie.

Odlučio sam da studiram u Francuskoj pre svega zbog svoje želje da upoznam nove kulture i istražim drugačiji sistem rada i obrazovanja. UPMC je poznat kao jedan od najboljih univerziteta i istraživačkih centara iz oblasti biologije i prirodnih nauka u Evropi. Takođe, oduvek sam želeo da poboljšam svoje znanje francuskog jezika.

Očekivao sam da ću, kao i većina stranih studenata, iskusiti neku vrstu kulturološkog šoka. Međutim, to nije bio slučaj, jer su studenti veoma društveni i otvoreni. Štaviše, kako je jedna petina studentske populacija internacionalna, fakultet pruža različite vidove podrške stranim studentima kao što je savetovanje sa profesorom-referentom..

Život u Parizu je sam po sebi jedna uzbudljiva avantura. Prvih mesec dana je period adaptacije koji je ispunjen različitim obavezama, od administrativnog upisa na fakultet do pronalaska smeštaja. Međutim, zahvaljujući Campus France, otkrićete da postoji veliki broj studenata iz Srbije koju su spremni da vam pomognu.

Nakon nekoliko meseci u Parizu, mogu da kažem da je UPMC odlična sredina za studente koji žele da razviju svoja interesovanja, ali i upoznaju novi sistem predavanja. Profesori, koji su istovremeno i istraživači na fakultetu, uvek žele da nas upoznaju i sa praktičnom primenom zanimljivih koncepata.

Nakon završenih osnovnih studija na UPMC-u, želeo bih da se upišem na master program iz oblasti neurobiologije ili epidemiologije u Francuskoj.