Lazar Karapandža, student III godine osnovnih studija na prestižnoj školi SciencesPo Paris

 
Lazar Karapandža
Lazar Karapandža, Serbie

Moje ime je Lazar Karapandza, imam 21. godinu i studiram političke nauke i pravo na SciencesPo Paris. Nakon završene srednje škole u Srbiji, odlučio sam da započnem svoje studije u Francuskoj, tačnije na Evro-američkom kampusu SciencesPo Paris, koji se nalazi u Reimsu. Tamo sam proveo prve dve godine osnovnih studija, dok sam trenutno godinu dana na razmeni, na University of Texas at Austin, gde ostajem godinu dana.

Dugo sam razmišljao u kojoj zemlji bih želeo da završim osnovne studije, i nakon dosta istraživanja odlučio sam da je Francuska moj izbor. Francuska kultura, kvalitet obrazovanja, jezik, pa i gastronomija i taj neobjašnjivi francuski šarm doprineli su mojoj odluci. Gledajući sada, iz druge perspektive, na taj period, znam da sam doneo dobru odluku.

Odabrao sam SciencesPo Paris zbog kvaliteta studija, činjenice da ga pohađa mnogo međunarodnih studenata, a konkretno kampus u Reims-u zato što su predavanja na engleskom, imajući u vidu da francuski nisam dobro govorio kada sam počeo studije. Mnogi prijatelji su me savetovali da je SciencesPo pravi izbor, i da će ispuniti sva moja očekivanja, u šta sam se i sam uverio sada, nakon dve godine. Počev od kvaliteta predavanja, profesora koji su dolazili iz svih delova Evrope, pa i do broja međunardonih studenata, sve je ispalo i bolje nego što sam očekivao.

Što se tiče univerzitetskog iskustva, mislim da je, pre svega, bitno pomenuti uspomenu na sjajne profesore tokom protekle dve godine. Ono što ću najviše pamtiti je njihova profesionalnost tokom predavanja, a u isto vreme i opuštenost i lakoća komunikacije. Činjenica da sam sa mnogim svojim nekadašnjim profesorima još uvek u čestom kontaktu, koji sada prerasta i u prijateljstvo, dovoljno govori o tome.

Kao što sam prethodno pomenuo, jedna od činjenica zašto sam odabrao Francusku, je i poznata francuska kultura. Mogu da kažem da sam zaista srećan što sam studirao u takvom okruženju, i što sam iskusio pravi francuski život. Zaista je bilo lepo uživati u svemu što nam je prva asocijacija na Francusku, počev od poznatih francuskih vina, šampanjca, sireva, pa do prirode, umetnosti i samog načina života.

Kada govorim o ličnom iskustvu, neophodno je pomenuti prijatelje koje sam stekao tokom dve godine u Reims-u. Ubeđen sam da sam stekao prijatelje za čitav život. Pretpostavljam da je činjenica da smo prolazili kroz sve lepe (a ponekad i teške) trenutke doprinela tome da se dosta zbližimo, čak toliko da je poslednja svečana gala na kraju godine, kada smo se rastajali, bila jedan od emotivnijih trenutaka koje sam doživeo. I sada, u Teksasu, svakodnevno se čujem sa mnogo prijatelja iz Reims-a, i već pravimo planove za master studije u Parizu.

Kao što sam pomenuo, kada sam otišao u Francusku, nisam govorio francuski jezik. To je definitivno jedna od teškoća koju sam iskusio. Na svu sreću, brzo sam se snašao i na kraju potpuno navikao. Naravno, bilo je i mnogo drugih teških trenutaka, ali svi ti teški momenti padaju u drugi plan, ako ih uporedim sa svim onim nezaboravnim i prelepim trenucima koje sam doživeo.

Nakon ove godine na razmeni u Teksasu, planiram da se vratim na SciencesPo, i upišem master studije na kampusu u Parizu. Trenutno razmišljam o studijama međunarodne bezbednosti, ili energetike, tako da ću u narednom periodu o tome razmišljati. Definitivno jedva čekam da se vratim u Francusku, posebno zato što ću živeti u Parizu, gradu koji je zaista neverovatan.

Za kraj, želeo bih svim budućim studentima da preporučim studije u Francuskoj, sa uverenjem da će to iskustvo biti nezaboravno u veoma mnogo pogleda.